”En händelse idag väcker alltid ett underliggande trauma” Ju mer vi bär på sedan tidigare desto mera kan trigga oss idag. Här kan hypnoterapi vara en väg ut och en väg till läkning.

Vi kan gå igenom livet och uppleva att det emellanåt är tungt, svårt och motigt. Vi kan emellanåt känna oss orättvist behandlade, förbisedda, stressade och jagade. Många gånger är det som skakar om oss idag sådant som blir triggat av händelser i det förflutna, men som väcks till liv eftersom det förflutna känner igen sig i det som sker idag. Vi bär alla på ryggsäckar. En del av oss bär på små ryggsäckar som inte väger särskilt mycket och dessa ryggsäckar är lätta att bära. Livet är oftast en fest om man bär på dessa söta små ryggsäckar och motgångar blir härliga utmaningar.

När vi däremot bär på otympliga stora ryggsäckar är livet en utmaning som man skall ta sig igenom och livet många gånger en kamp! Livet blir något svårt som utmattar och utarmar.

Barndomen är den tid i livet som oftast avgör storleken på våra ryggsäckar. Om vi blir bemötta med förståelse, kärlek, omtanke och vägledning så upplever vi trygghet, vi känner kärlek, vi ser det goda i oss och i världen och vi blir trygga personer som står stadigt på jorden. Även om vi går igenom en svår händelse så kan vi fortfarande stå stadigt och inte tappa energi utan vi tar oss igenom det inte alltför tilltufsade.

Om vi däremot lever våra första år i livet i en familj som inte ser och förstår våra behov, inte blir bemötta med kärlek och förståelse och inte får den vägledning som vi behöver, så växer vi upp till individer som inte står lika stadigt på denna jord, vilket gör att motgångar och svårigheter lättare slår omkull oss. Vi blir tilltufsade genom livet och till slut så står vi trasiga och sargade. Vi tappar energi. Vi vill kanske inte heller visa vår sårbarhet och står därför med olika sorters ”rustning” för att dölja våra sår och smärtor. En del uppvisar ilska och irritation utåt (någon annans fel och man pekar gärna på andra skyller ifrån), andra bär på perfektionens rustning (alltid bäst, alltid duktigast, alltid i framkant) eftersom man då får känna sig sedd, hörd, behövd osv. Alla dessa rustningar kommer dock med ett pris. Det tar energi och kraft att nära sin rustning, energi som man hade kunnat ha till annat med priset av kanske dålig sömn, bristande energi, orkeslöshet, ingen sann glädje…

Jag skulle vilja be dig som läser detta att fundera över storleken på din ryggsäck? Hur ser den ut och vad är den fylld med?

Vilken rustning bär du på och hur högt är priset som du betalar?

 

Om du vill få en förändring och minska storleken på ryggsäcken är du hjärtligt välkommen att höra av dig.